Bramen en moerbeien uit eigen tuin. Heerlijk zoet en zonder schimmel dankzij de droge en warme maand augustus. Alleen het plukken samen met de kinderen is al een feest. Wij houden van tuinen waarin geleefd en gefeest kan worden, tuinen om in te spelen en soms een beetje van te eten.
De eetbare tuin
Zomerbloeiers in een natuurlijke tuin
Hellenium is typisch zo'n plant die het goed doet in een natuurlijke tuin met een losse beplanting en die een echt warm zomergevoel geeft. Dat komt waarschijnlijk doordat haar kleur zo verzadigd is en van rood naar bruin/oranje verkleurd. Kleuren die ik associeer met zon doorstoven landschappen van Zuid-Europa. Hier is hij gecombineerd met het felle paars van verbena's, wat een uitstekende combinatie is voor wie niet bang is voor wat kleur.
De late lente
De lente is laat, maar daardoor duurde het verheugen erop extra lang. En dat maakt de voldoening des te groter. Dat is waarom tuinen zoveel plezier geven. Een tuin is nooit af, maar altijd in beweging en in ontwikkeling. Fotografen maken als kunstproject soms series, waarbij ze dezelfde plek of persoon ieder dag vanuit dezelfde positie fotograferen. Iedere foto is gelijk, maar toch weer net iets anders. Zo voegen ze ontwikkeling in de tijd toe aan een momentopname. En zo zijn in iedere momentopname eigenlijk ook al die andere tijdsfragmenten besloten. Met tuinen is het net zo. Iedere dag is de tuin anders en kun je je weer verheugen op al die andere momenten en veranderingen die al besloten liggen in dat ene moment.
Sommige mensen willen een tuin die er het hele jaar hetzelfde uitziet. Dat is net zoiets als vragen om een tijdszone met iedere dag hetzelfde weer en waarin de zon iedere dag om dezelfde tijd opkomt en weer ondergaat. Net zoiets als eeuwig 32 jaar oud zijn of iedere dag ijs met patat. Misschien leuk voor een tijdje, maar daarna dodelijk saai. De ontwikkeling van de seizoenen en het opkomen, groeien en weer afsterven in de loop van de jaren hoort bij het ritme van het leven. Dat is niet iets om tegen te vechten.
Start aanleg stadstuin Alkmaar
We zijn er trots op dat we op zo'n mooie plek in het hartje van Alkmaar, achter een prachtig grachtenpand uit de 17de eeuw een tuin mogen ontwerpen en aanleggen. De eeuwenoude muren en een grote ouden perenboom geven deze plek een intimiteit en rust die je gek genoeg alleen in een historisch stadscentrum zoals dat van Alkmaar aantreft. Deze week is de aanleg begonnen. In één dag is de tuin helemaal leeg gehaald en is de basis gelegd voor al het straatwerk en de beplanting. De komende weken zullen we deze tuin weer helemaal gaan opbouwen, met onder andere een stalen bovengrondse vijver en een houten veranda van eiken.
Patiotuin, patiotuinen, tuinontwerp patiotuin, patiotuin ontwerpen, tuinontwerper patiotuin
Tuinontwerp besloten patiotuin in Amsterdam
Dit tuinontwerp voor een intieme patiotuin maakten we voor een kleine stadstuin aan de rand van Amsterdam. Een strak terras van beton biedt plaats een grote eettafel voor lange avonden praten en eten met familie en vrienden. Het stenige karakter van dit deel van de tuin, zo direct achter het huis, wordt verzacht door klimplanten langs staaldraden boven de tafel te leiden.
Achterin deze patiotuin is een eenvoudige zithoek gecreëerd door eenvoudige, maar stoere houten bankjes te monteren op een gemetseld en gestuukt tuinmuurtje. Het terras bestaat hier uit een verzameling van betontegels, restanten uit eerdere projecten.
Een groot deel van de tuin bestaat verder uit split. Toch heeft deze stadstuin een groen karakter, door een mooie gelaagde beplanting rondom en de klimplanten tegen de schutting. Om de strakke lijnen wat te verzachten en om de patiotuin visueel in tweeën te delen is er ook in het split gepland. Dit geeft een mooi los beeld.
De Peppels ontwerpt en maakt moderne stadstuinen en patiotuinen met een natuurlijke karakter en een strakke lijn in heel Noord-Holland. Amsterdam, Hilversum, Het Gooi, Haarlem, Bergen en Alkmaar zijn onze voornaamste werkgebieden. Voor alleen een tuinontwerp kunt u ons in heel Nederland inschakelen.
Groene stadstuin in Amsterdam
Tuinontwerp groene stadstuin Amsterdam
Op dit moment werken we aan een tuinontwerp voor een groene stadstuin in Amsterdam. De woning is een dubbele benedenwoning en daardoor is de tuin naar de maatstaven van Amsterdam groot, zo'n 140 vierkante meter. De opdrachtgevers willen graag een groene stadstuin met een houten tuinhuis als thuiskantoor. Het gaat om een Rijksmonument, wat de mogelijkheden voor de bouw van een tuinhuis beperkt.
In het tuinontwerp hebben we ervoor gekozen om deze groene stadstuin als één ruimte in te delen. De belijning van het tuinontwerp is eenvoudig en stoer met een mooie maatvoering, die goed past bij de voor dit deel van Amsterdam kenmerkende architectuur (Amsterdam-Zuid). Het terras is uitgevoerd in flagstones, is 10 meter breed en biedt plaats aan een grote houten tafel en een multifunctioneel houten zitelement van 4 meter lang, dat ook dient als borreltafel en speeltoestel. Het terras heeft veel privacy door een schutting met daaraan op maat gemaakte plantenbakken, die voor een bijzonder statement zorgen dat ook vanuit de woonkamer te zien is.
Het houten tuinhuis is achterin de tuin gesitueerd en is volledig van hout. Het terras ervoor is één geheel met het houten tuinhuis en heeft extra opbergruimte en een vaste loungebank. Een grote raampartij biedt uitzicht op de tuin en zorgt voor voldoende licht. Op het dak van het tuinhuis annex thuiskantoor ligt gras. De stadstuin heeft een besloten en groen karakter doordat in het tuinontwerp hagen zijn voorzien. In aanvulling daarop is de beplanting aan de zijkanten gelaagd opgebouwd, waardoor ze vol en natuurlijk oogt. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen rondom dit tuinontwerp voor een stadstuin in Amsterdam.
Tuinontwerp achtertuin Noord-Holland
Tuinontwerp achtertuin Noord-Holland
Op dit moment werken we aan een tuinontwerp voor een achtertuin in Noord-Holland. Deze tuin heeft een mooi uitzicht over een stukje polder dat in de bebouwde kom overeind is gebleven. Helaas loopt een doorgaande weg langs de achtertuin en is er ook nog eens een bushalte. In het tuinontwerp wil de opdrachtgeefster het vrije uitzicht zoveel mogelijk behouden, maar toch ook het zicht op het verkeer en de bushalte beperken. Voor een tuinarchitect zijn dit altijd leuke, maar lastige opgaven. Samen met de opdrachtgeefster hebben we vastgesteld dat het zicht op de horizon het belangrijkste is. In het eerste tuinontwerp van deze achtertuin hebben we dan ook op ooghoogte een 'gat' gemaakt in de beplanting op de achtergrens. Door een lage haag te combineren met halfhoge meerstammige heesters of bomen blijft er een vrije zichtlijn op de horizon, terwijl het zicht op het verkeer en de stoppende bussen grotendeels wordt gefilterd. Dit is nog maar een eerste schets voor de inrichting van deze achtertuin. Misschien dat het definitieve tuinontwerp wel een hele andere kant op gaat. We houden u op de hoogte.
Tuinarchitectuur 2.0: de verkoopadviseur
“Dag, fijn dat u er bent. We komen er zelf
niet uit en we dachten: nu is het tijd voor een professional.”
“Nou dan bent u aan het goede adres. Waar
denkt u aan als het gaat om uw nieuwe tuin?“
“We wilden het graag een beetje groen en
natuurlijk houden?”
“Ja, dat is helemaal de trend nu. U bent een
echte liefhebber merk ik al.”
“Nou ja, we vinden het best fijn om buiten
een beetje bezig te zijn.”
“Maar u wilt natuurlijk ook lekker snel
genieten van uw tuin, nietwaar?”
“Als dat kan zou het mooi zijn, maar ...”
Veranda's en tuinhuizen van hout promo
Moderne houten veranda
Moderne houten veranda om lekker in te leven
Een moderne houten veranda is waaraan wij denken bij lekker buiten leven. Een tuin is voor ons in de eerste plaats een leefruimte. Dat betekent dat de ruimtelijke en functionele indeling van het ontwerp goed moet zijn en dat niet de chaos regeert, maar dat ook niet de bladblazer en de heggenschaar al het leven onderdrukken. We hebben vanuit deze visie inmiddels een echte specialisatie opgebouwd als het gaat om het ontwerpen en bouwen van moderne houten veranda's en tuinhuizen.
Wij leveren geen standaardveranda's, maar ontwerpen architectonische overkappingen die een echte meerwaarde zijn in het dagelijks gebruik en die waarde toevoegen aan het huis. Onze veranda's maken we vaak van hout vanwege de warme uitstraling. Dat hout combineren we voor de spanning en het gebruiksgemak graag met moderne materialen als zink, staal en beton. In ons idee over buiten leven hoort bij een veranda ook een buitenkeuken, een houtkachel, lekkere stoelen en een grote tafel. Maar wat er vooral bij hoort is heel veel sfeer.
Sfeer is niet iets dat je bij voorbaat kunt programmeren of ontwerpen. Sfeer ontstaat, onder andere door een goed gebruik van materialen, een goede maatvoering en een fijne aankleding, maar vooral door de aandacht en liefde van de bewoners en makers van een tuin of veranda. Noem het persoonlijkheid. En persoonlijkheid onderscheidt onze houten veranda's en tuinhuizen nu precies van het standaard aanbod.
Tuinontwerp moderne stadstuin Amsterdam
Tuinontwerp Urban Living voor Stadstuin in Amsterdam
Aan de rand van het centrum van Amsterdam kregen we de opdracht om een tuinontwerp te maken voor een stadstuin bij een benedenwoning. De opdrachtgevers hadden de woning door een architect volledig laten verbouwen en waren op zoek naar een tuinarchitect of tuinontwerper om de tuin op hetzelfde niveau te brengen.
Deze stadstuin is voor Amsterdam vrij groot, circa 7 bij 11 meter. In dit deel van de stad is zoveel ruimte buiten pure luxe. In ons tuinontwerp wilden we die luxe in ieder geval in stand houden. Het grondplan van het ontwerp is dan ook eenvoudig: de tuin bestaat uit één grote ruimte met een aantal blikvangers. Vaak moet je je als tuinarchitect weten te beperken tot een paar grote gebaren.
De eerste blikvanger in het tuinontwerp is het grote terras van bamboe met een 4 meter hoog lattenframe tegen de zijgevel van de buren. Via de grote schuifdeuren hebben de bewoners direct toegang tot dit heerlijk ruime terras. Als tuinarchitect hadden we geluk, want doordat het maaiveld van de stadstuin zo'n halve meter lager ligt dan het vloerpeil kijk je vanaf het terras uit over de tuin, wat een extra gevoel van ruimte geeft.
Centraal achterin het tuinontwerp is een op maat ontworpen houten tuinhuis geplaatst, een multifunctioneel bouwwerkje waarin opbergen, werken en zitten gecombineerd worden. Dit is de echte eye catcher van dit tuinontwerp. De heldere, fijn gedetailleerde en toch stoere architectuur van deze "box" van red cedar brengt rust in de tuin. Aan de achterzijde is meer dan genoeg ruimte om alle spullen die een stadstuin vaak ontsieren uit het zicht op te bergen.
Tot slot is er aan de rechterkant van het tuinontwerp -door beplanting wat aan het directe zicht vanuit het huis onttrokken- een ruime en stoere loungebank op maat ontworpen. Om tegenwicht te bieden tegen alle stenen en harde materialen in de directe omgeving hebben we gekozen voor een losse, natuurlijke beplanting gecombineerd met een aantal groenblijvende heesters met een duidelijke structuur. Het resultaat is een stadstuin met allure.
Nieuwe flyer De Peppels Tuinontwerp
Je onderscheiden als tuinontwerper
Hoeveel tuinontwerpers en tuinarchitecten zouden er in Nederland zijn? In de zoekmachine van Google wordt zo'n 50.000 keer per maand gezocht op het woord tuinarchitect en ongeveer even zoveel op tuinontwerper. Zoeken op tuinarchitect levert zo'n 211.000 resultaten in Google op, tuinontwerper zo'n 87.000. En dan heb ik het nog niet eens over alle varianten op deze zoektermen: tuinontwerp, tuindesigner, tuinontwerpbureau, landschapsarchitect en ga zo maar door. Het antwoord op de vraag hoeveel tuinontwerpers er zijn, is daarmee nog niet gegeven, maar een voorzichtige conclusie dat het er veel zijn, lijkt gerechtvaardigd.
Om in deze brij van informatie en aanbieders gevonden te worden is een duidelijk profiel als tuinontwerpbureau van levensbelang. Wij doen er alles aan om ons te onderscheiden van bijvoorbeeld andere tuinarchitecten door een eigen stijl te hanteren: heldere, strakke lijnen, gecombineerd met warme, natuurlijke materialen, een ambachtelijke manier van werken met een hoog niveau van detaillering, losse, natuurlijke beplanting en heel veel sfeer. Die stijl komt niet alleen terug onze tuinontwerpen maar ook in onze huisstijl, onze website, onze blogs, kortom in alles wat we de buitenwereld laten zien. Dat doen we niet alleen uit noodzaak, maar ook omdat we echte ontwerpers zijn en daar heel veel plezier aan beleven.
Vandaag is er weer een nieuwe flyer naar de drukker gegaan. Door veel aandacht aan de beelden en de opmaak te besteden denken we er weer veel tuinliefhebbers van te kunnen overtuigen dat als ze een tuinontwerper zoeken voor een echt bijzondere leeftuin vol sfeer ze bij De Peppels moeten zijn.
Tuinontwerp voortuin
Aanzicht van het tuinontwerp voor een voortuin bij een bestaande villa.
Samenspel tussen architect en tuinontwerper
De architectuur van een huis en van een tuin hangen nauw met elkaar samen. Een goede tuinarchitect kan de sterke kanten van een huis benadrukken en de mindere maskeren. De rol van tuinarchitect is zo beschouwd altijd ondergeschikt aan die van de 'gewone' architect. Dat is niet terecht.
Groene stadstuin
Het bewijs dat een stadstuin ook groen kan zijn. Door het terras helemaal in beton uit te voeren is het beeld ondanks de weelderige beplanting toch ingetogen. De vele kleurschakeringen groen van de beplanting worden nog versterkt door de kleur van de kussens. Ik kan me zo'n tuinontwerp prima voorstellen in een Amsterdamse stadstuin met hoge muren. Een hele intieme plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse overdosis aan indrukken.
Ontwerp: Rees Roberts & Partners LLC | www.reesroberts.com
Natuurlijke beplanting: de prairietuin
In navolging van Piet Oudolf in Nederland, Jan Spruyt in België en Cassian Schmidt in Duitsland is de prairietuin de laatste jaren in opmars als ecologisch en onderhoudsarm alternatief voor de traditionele beplanting. De prairiebeplanting is geïnspireerd op het systeem van de Noord-Amerikaanse prairie, maar kan eindeloos gevarieerd worden met planten uit de hele wereld. Het karakter van de prairiebeplanting wordt bepaald door het gebruik van grassen in combinatie met vaste planten, meestal in een mengverhouding van zo'n 40% grassen en 60% vaste planten. Vaak worden voorjaars- en zomerbollen toegevoegd, voor bloei vroeg in het seizoen. Want de prairieborder kent zijn hoogtepunt Ian het einde van de zomer en in het najaar. Een gemeenschappelijk kenmerk van prairieplanten is dat ze diep wortelen en daardoor goed tegen droogte kunnen. Vaak wordt een prairiebeplanting aangelegd op een armere grond bij voorkeur met een dikke mulchlaag van bijvoorbeeld split of grind. Het uiteindelijke beeld van de border wordt bepaald door de wijze waarop de verschillende planten gemengd worden: schijnbaar willekeurig of met een vast patroon, in grote of kleine groepen of in waaiers. Waar je ook voor kiest, het effect is altijd geweldig.
Buiten leven, buiten zitten, buiten loungen
Buiten leven, buiten zitten, buiten loungen. Zo achter elkaar lijkt het wel de evolutie van de mens in drie stappen. We leven nu duidelijk in het tijdperk van het loungen. Niemand weet precies wat het is, maar iedereen voelt wel aan wat ermee bedoeld wordt. Het is eigenlijk ook meer een gevoel, een 'state of mind' en niet zozeer een activiteit. Het is juist het gebrek aan actie wat de kern van het loungen raakt. Nu zijn er heel veel activiteiten waar geen actie meer voor nodig is: zeg maar alles wat digitaal gaat. En die digitale activiteiten kun je juist uitstekend doen als je aan het loungen bent. Dit is tenminste mijn verklaring voor het loungesucces. Zelfs bij meest a-hippe ijssalon, waar ze nog alleen vanille ijs uit plastic bakken van de groothandel schrapen, kun je tegenwoordig loungen. Bij voorkeur op een setje van steigerhout. Ook de grote merken hebben zich volledig op het loungen gestort. Kijk maar eens naar de collectie van Dedon op www.dedon.com. Hier geen steigerhout maar zorgvuldig vormgegeven buitenmeubilair voor in de strakke designtuin of de klassieke bordertuin. Prachtig. Maar ik mis de bezieling en de eerlijkheid in die producten. Ze zijn te gezocht, over-designed. En dat terwijl we het ultieme lounge-gevoel zo eenvoudig kunnen bereiken. Gewoon met een hangmat, tussen 2 bomen. Wel van tevoren even je mobieltje opladen.
Pleidooi voor een natuurlijke tuin
Vaak denk ik dat de behoefte aan een tuin vooral een gevolg is van schaarste: schaarste aan persoonlijke ruimte en aan natuur in onze directe omgeving. Kijk maar eens in het buitenland, bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. Daar zie je in een idyllische setting van glooiende heuvels met kleinschalige weilandjes afgewisseld met bossen en houtwallen echt geen tuintjes met antraciete XL-tegels in grijs split, met een groepje Hydrangea Annabelles (met die grote bollen, die altijd omvallen) tegen een achtergrond van strakgeschoren beuken- of buxushaagjes. En hier vind je deze tuinen in elke woonwijk, oprit na oprit. Het is denk ik de behoefte om orde te scheppen in en je identiteit over te brengen op dat ene kleine stukje aarde dat van jou is. Als je midden in de natuur woont, weet je waarschijnlijk dat dat zinloos is: de natuur wint het daar altijd. Maar hier, in ons verkavelde, verstedelijkte en grotendeels natuurarme land is een tuin de plek om iets van ons natuurgevoel in herinnering te roepen. Vandaar ook ons pleidooi tegen de graftombestijl die lange tijd populair was in Nederland. Wij houden een pleidooi voor een tuin met een meer natuurlijke karakter. Omdat een tuin geen gevecht moet zijn om orde te scheppen in een chaotische wereld, maar juist een oefening is om van enige mate van chaos, van het onvoorspelbare en spannende te kunnen genieten.